У селі Затурці Володимир-Волинського району Волині між двома ставками невідомі люди будують із блоків споруду. Тут розташована заповідна пам’ятка гідрології «Затурцівські джерела». Джерела живлять річку Турію, що бере свій початок неподалік.

Небайдужий місцевий мешканець Віталій Кушнір, ініціатор створення і багаторічний керівник музею В’ячеслава Липинського в Затруцях, звернувся в сільську раду, аби припинити будівництво, яке він вважає незаконним. Проте не знайшов порозуміння з керівництвом.

У листі до депутата Волиньради Олександра Пирожика, секретаря постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, Віталій Кушнір зазначив, що написав скаргу також в Державну екологічну інспекцію на Волині, після чого отримав погрози від заступника сільського голови Володимира Бощука.

Олександр Пирожик звернувся з цього приводу до головного управління Нацполіції у Волинській області.

У відповіді, якою він поділився з Громадським Інтерактивним Телебаченням, зазначили, що в ході перевірки поліція встановила: на цій території розташовані три земельні ділянки площею 0,88 га, 0,21 га і 0,09 га – усі з цільовим призначенням «Для рибогосподарських потреб». У цьому ж районі розташований об’єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ) «Затурцівські джерела», однак «точні межі та місцерозташування зазначеного ПЗФ в Держгеокадастрі відсутні».

23 травня 2021 року на території цих земельних ділянок закінчився термін договору оренди. Вони перебувають у власності Затурцівської громади. А позаяк «зазначені землі є ділянками рекреаційного значення, органи місцевого самоврядування (Затурцівська с/р) повинні підтримувати їх у належному стані, відповідно до цього було проведено розчищання від замулення водойми, обкошування території від бур’янів та реконструкція рибальського будинку».

«Як зазначила начальник відділу земельних відносин та просторового планування Затурцівської сільської ради Романюк Н.С., на зазначеній території не проводиться капітальне будівництво, так як відсутній фундамент, споруда рибальського будинку стоїть на бетонних плитах, які встановлені раніше», – йдеться у відповіді з поліції на депутатське звернення Олександра Пирожика.

Відреагувала на скаргу пана Кушніра і Держекоінспекція у Волинській області. Екоінспектори приїхали в Затурці, щоб провести позапланову перевірку, на її проведення запросили і скаржника.

Аби дізнатися, чим же закінчилася перевірка, і почути позицію керівництва Затурцівської громади з цього питання, телеканал ГІТ запросив на ефір начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Кралюка і заступника Затурцівського сільського голови Олександра Бощука.

«Ті джерела були 15 років в оренді, – каже заступник сільського голови (на відео з 1:27 хв.). – Так сталося, що орендар просто їх занедбав. Там було жахливе становище. Ми з головою Юрієм Корчуком туди пішли, то там страшна ситуація була. Ми тільки сім КамАЗів вивезли звідти непотребу, сміття різного і мертвих тварин, які люди скидали там, напевно, в мішках: котенят, поросят, свиней, собак дохлих і тому подібне. Отоді був жах».

За словами Олександра Бощука, ставки орендував місцевий мешканець. Але він десь виїхав, і «там кілька років росли корчі, зілля, невідомо що під 2-3 метри».

Олександр Кралюк каже, що головна проблема в тому, що об’єкт природно-заповідного фонду не має виведених меж в натурі, тож екоінспекція не може з’ясувати, чи будівництво ведеться на його території, чи за його межами.

«Ця проблема стосується не тільки Затурцівської ОТГ, це проблема на всю область, – зазначає головний еколог Волині (на відео з 4:05 хв.) – Об’єкти природно-заповідного фонду мають практично хаотичний стан. Є об’єкти, які формувалися ще при Радянському Союзі і на сьогодні вони вже 3-4 рази передавалися з рук в руки і при цьому досі не мають встановлених документів: землевпорядної документації, меж, виставлених в натурі. Цей об’єкт не є винятком. І коли ми подивилися з тих джерел, які є сьогодні доступні (це кадастрова карта, де є маркер природно-заповідного фонду), ми подивилися, що так, дійсно, об’єкт природно-заповідного фонду там є на території того водного об’єкта, але воно не зовсім відповідає суті скарги. І тому ми зобов’язали Затурцівську ОТГ виробити документи землевпорядні і документи для винесення меж в натурі самого об’єкта ПЗФ. Як тільки ми отримаємо безпосередньо межі цього об’єкта ПЗФ, ми тоді зможемо констатувати, чи є фізично порушення те, яке викладено в скарзі, а саме, що на території природного заповідника проводиться незаконне будівництво. І друге: по самому тому водному об’єкту, який там існує – ці викопані водойми, повинна бути розроблена документація, що встановлює водоохоронну зону, прибережну смугу. Якраз цю проєктну документацію теж ми зобов’язали виготовити».


«Це, що вони (екоінспекція – ред.) нас зобов’язали, ми все робимо, – запевняє заступник Затурцівського сільського голови (на відео з 12:02). – Ми всі запити направили в управління екології облдержадміністрації, все зареєстровано. Вони нам мають надати відповіді, де ПЗФ».

Щодо будинку. Він там був, стверджує Олександр Бощук, тільки його не бачили за високими бур’янами і самосівом. А тепер, за його словами, ведеться реконструкція. Хто веде? Цього заступник сільського голови не сказав. Тільки зазначив, що на будівництво не витрачено жодної копійки бюджетних коштів.

«Ми ж не будемо стояти там, де всі стояли. Ми хочемо розвиватися, хочемо, щоб туристів багато до нас приїжджало, – говорить Олександр Бощук (на відео з 13:50 хв.). – У нас взагалі заплановано, і це буде вже дуже швидко реалізовано, тільки на краю від цих джерел, на краю парку освітлення зробити. Парк, до речі, в дуже жахливому стані. До речі, це всі зроблені роботи з благоустрою без жодної копійки бюджетних коштів. Ми залучали спонсорів різними способами. До того, що там хтось казав, що якесь там особисте збагачення – там тільки одні витрати. І то ми вже замучились шукати і спонсорів, і транспорт, і все інше, щоб це хоч більш-менш привести в людський вигляд».

На зв’язок зі студією вийшов скаржник – Віталій Кушнір. Його версія суттєво відрізняється від озвученої паном Бощуком. Він каже, що будинку рибалки, який нібито реконструюють, насправді не було.

«Там стояла будка, зовсім не в тому місці. А вони тепер говорять, що був. Не було там будиночка. Там була така собі споруда, схожа на надвірний нужник. І ви мені говорите – реконструкція будиночка. Коли тепер завалили таку будову 11 метрів довжиною, 8 чи 7 ширини, другий поверх добудовують. Це такі, знаєте, порушення нахабні, що вони навіть не розуміють, що вони оцей закон порушили і далі сміються, топчуть закон», – каже пан Кушнір, звертаючись до головного еколога Волині (на відео з 20:47 хв.).

На це Олександр Кралюк запропонував звертатися у правоохоронні органи і в Держархбудінспекцію, бо Держекоінспекція не наділена повноваженнями призупиняти будівництво на час перевірки.

Олександр Бощук спростував слова Віталія Кушніра про погрози.

«Ніякою фізичною розправою я йому не погрожував і не збираюсь погрожувати. Я навіть не хочу цього коментувати, але якщо він ще так буде мене звинувачувати, я змушений буду теж звернутися у відповідні органи за захистом», – заявив пан Бощук (на відео з 23:59).

Далі вже з уст заступника сільського голови злетіли образливі слова на адресу Віталія Кушніра, які ми не будемо повторювати.

Отже, документів на будинок нема, будівництво нібито не ведеться (те, що видно на фото, – це реконструкція, причому це не капітальний об’єкт, бо в нього, кажуть у сільраді, немає фундаменту), а тим часом сільська рада виготовляє документи. Щоб узаконити так поспішно збудоване? І кому воно належить? Громаді? Чи таємничому спонсору? Відповідей на ці запитання наразі немає.

На завершення начальник екоінспекції на Волині Олександр Кралюк запевнив (на відео із 43:50 хв.):

«Ми як орган державного нагляду і контролю точно не зорієнтовані на те, щоб давати привілеї будь-кому: чи суб’єктам господарювання, чи органам місцевого самоврядування. Точно можу сказати, що в цьому році ми підемо перевіряти стан виконання припису. Якщо не буде розроблено проєктів до того часу – це вже питання будуть пов’язані до адмінстягнень. До речі, адмінстягнення на сьогодні теж вже зреалізовані. Щодо розробки проєктної документації, думаю, що керівництво ОТГ, як ніхто, заінтересоване в тому, щоб вони в найкоротший термін розробили всю цю проєктно-кошторисну документацію. Зі свого боку я буду не відвертим, якщо не скажу, що зараз керівництво (сільської ради – ред.) буває в офісі Державної екологічної інспекції щорідше – це раз на два тижні, узгоджують безпосередньо і плани поводження з місцями видалення відходів. Це проблеми, які 30 років накопичувались. Зараз вони дуже активно включились в процес реалізації всіх цих проблемних моментів. Щодо згаданого питання, то теж (отримують – ред.) консультації в порядку, яким чином зараз їм правильно поступати. Вони правильно звернулись і в управління екології обласної держадміністрації. І цей процес, я точно знаю, вже пішов. Тому ми це тримаємо точно під своїм поглядом».